VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

Verkopers jagen wapperend met koopcontract op boete uit financieringsvoorbehoud: tevergeefs

Geplaatst op: 21-10-2021, 17:13:36

Twee woningzoekenden dachten hun slag te hebben geslagen toen hun bod van 610.000 euro op een huis werd geaccepteerd. De teleurstelling volgde toen twee taxateurs niet hoger wilden gaan dan 585.000 euro als marktwaarde. Na een korte onderhandeling over een lagere koopsom besloten de aspirant-kopers een beroep te doen op het financieringsvoorbehoud. Volgens de verkopers voldeden ze echter niet aan de voorwaarden. Bij de rechtbank in Rotterdam eisten ze 61.000 boete van de kopers.

Medio augustus 2020 lieten de kopers al weten dat hun beoogd geldverstrekker Aegon niet bereid was meer te financieren dan de getaxeerde waarde. Alleen als de koopsom zou zakken tot 600.000 euro, zouden ze voldoende eigen middelen hebben om de koop rond te maken. In de onderhandelingen die volgen wordt ook de houtkachel betrokken, maar het leidt tot niets. Op 27 augustus, één dag voor de deadline, meldt de hypotheekadviseur namens de kopers dat zij een beroep op het financieringsvoorbehoud doen.

Stukken in de bijlage

Op maandag 31 augustus stuurt de adviseur een email met de afwijzing van Aegon en de werkgeversverklaringen van de kopers in de bijlage. Volgens het financieringsvoorbehoud zou daar echter ook de volledige hypotheekaanvraag bij moeten zitten. Als die niet meer toegestuurd wordt, zijn de verkopers van mening dat niet aan de voorwaarden van het financieringsvoorbehoud is voldaan. Niet alleen vanwege het ontbrekende document, maar ook omdat de andere stukken er pas waren op 31 augustus terwijl het voorbehoud liep tot de 28e.

Beroep was op tijd

De rechter zet eerst een streep door de claim dat de clausule te laat werd ingeroepen. Dat kon volgens het contract gebeuren tot en met de eerstvolgende werkdag na de 28e, dag waarop er uiterlijk een financiering moest zijn. De 31e was een maandag en daarom is het beroep op het financieringsvoorbehoud tijdig gedaan.

Documentatieplicht

In het koopcontract staat dat ‘in ieder geval’ aan de voorwaarden van ontbinding is voldaan als de afwijzing, de werkgeversverklaringen en de volledige hypotheekaanvraag worden getoond. Dat betekent volgens de rechter dat er ook andere manieren zijn om aan te tonen dat de kopers zich ingespannen hebben voor een financiering.

Geen halfbakken aanvraag

Het feit dat Aegon in de afwijzing wel bevestigt bereid te zijn een hypotheek te verstrekken tot de taxatiewaarde, geeft volgens de rechter al aan dat er geen halfbakken aanvraag gedaan is. Een kopie van de volledige aanvraag zou daar weinig meer aan toevoegen. Bovendien toonden de verkopers eerder wel vertrouwen in die mededeling, omdat ze in onderhandeling gingen toen de kopers voor het eerst hun financieringsproblemen meldden.

Verkocht voor 10K meer

Volgens de rechter hebben de aspirant-kopers een voldoende onderbouwd beroep gedaan op het financieringsvoorbehoud. De verkopers draaien op voor de proceskosten van 3.185 euro. Overigens werd hun woning in december alsnog verkocht voor 620.000 euro.

Bron: bijdrage van 21 oktober 2021 van Bart van de Laak op www.amweb.nl

Vorige pagina